Parhaat maastopyörät eri lajeihin

Maastopyöräily tarjoaa yhden maailman parhaista ajanviettotavoista – se on samalla sekä kuntoilua, että takuuvarmaa hauskanpitoa! Mikään kun ei voita sitä tunnetta, kun viiletät tuhatta ja sataa pitkin sileitä asfalttiteitä, tai roiskutat rapaa maantiellä. Adrenaliinin hakuisempaan ajoon taas sopivat off road pyöräilylajit, joissa tasapainoilu ja vauhdin huuma saavat täysin uusia mittasuhteita. Mutta millaiset maastopyörät sopivat mihinkin lajiin parhaiten? Lue siitä lisää alta!

Cross-country

Cross-country eli toisin sanoen XC pyöräily käsittää lähinnä latupolkujen sekä normaalien lenkki- ja metsäpolkujen parissa ajettavan maastopyöräilyn. Se poikkeaa kuitenkin taas single track pyöräilystä, joka kattaa niin sanotuilla kinttupoluilla viilettelyn. Cross-country on myös erittäin suosittu kilpalaji, joka on ansainnut kunnian päästä nousemaan muiden olympialajien joukkoon.

XC pyöräilyyn sopivat parhaiten hyvin perinteiset maastopyörät, joissa ei turhia krumeluureja tarvita – nopeus ja keveys ovat päällimmäiset valttikortit. Lajin harrastajan kannattaakin hankkia virtaviivainen ja kevyt hiilikuiturunkoinen pyörä, josta on jätetty kaikki turha paino pois.

Trail

Trail pyöräily tarkoittaa lähes samaa kuin yllä esitelty cross-country, mutta riisuttuna kaikista kilpavirityksistä. Trailin parissa vietetään paljon aikaa metsäpoluilla ja off-roud ajossa, mutta enemmän pystyasennossa kuin XC pyöräilyssä. Trail pyörille ovatkin tyypillisiä teräsrungot, loivemmat kulmat sekä täysjousitus. Moni lajin harrastajista tosin pitää myös jäykkäperäisistä pyöristä.

Freeride

Freeride tarkoittaa kaikkea sitä, mitä maastopyöräilyssä lajina on ylipäätään mahdollista tehdä. Todellisuudessa lajiin lasketaan kuitenkin esimerkiksi lumella tapahtuva vapaalasku, kallioilta laskeutuminen sekä näyttävät ja suuret hypyt, temput sekä dropit. Näin ollen freerideen myös tarvitaan joustavaa pyörää, joka ei kovin pienistä hätkähdä. Jousitus onkin lajin parissa puuhaileville se pyörän tärkein elementti. Myös eri painoisilla pyörillä voi tuoda erilaista lisämaustetta hyppyihin, vaikka liian kevyt pyörä voikin olla haparoivampi tasapainoilussa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *