Naisten vaatteet, niin kuin vaateteollisuus ylipäätäänkin, ovat yksi maailman suurimmista ja toisaalta myös rikkaimmista teollisuudenaloista. Näin ollen pelkästään Suomessa vaatteita ostetaan vuosittain 4,1 miljardilla eurolla. Tästä naisten vaatteiden osuus on peräti 52 prosenttia, kun taas miesten ainoastaan 28 prosenttia.

Vaatteita naisille siis markkinoilla piisaa, mutta miten moni niistä on todella käyttökelpoisia? Pikamuoti, massamuoti ja halpatuotannot kun yleistyvät vauhdilla ja ihmiset kuluttavat vaatteita jopa samaan tapaan kuin muita kertakäyttöisiä tuotteita. Oikeasti laadukkaat, jopa vuosikymmeniä käytössä kestävät, sekä kunnolla istuvat naisten vaatteet eivät siis ole tänä päivänä mikään itsestäänselvyys.

Laatua arvostavalle kuluttajalle kuitenkin vaatteen ulkonäön lisäksi merkitsevät monet muutkin asiat, jonka vuoksi he etsivät enemmän ajattomia klassikoita, jotka istuvat täydellisesti ja soveltuvat käyttöön sesongista toiseen. Hankinnan eettisyyttäkään unohtamatta. Mutta mitkä sitten ovat niitä naisten vaatekaapin kulmakiviä, joihin kannattaa panostaa?

Laatua ja tyyliä samassa paketissa

Todellisen laadun etsintä ei ole aina helppoa, mutta se onnistuu kyllä ja vieläpä ilman satojen eurojen hintalappuja. Tulee vain osata katsoa vaatteita uusin silmin ja oppia, miten laatu erottuu massatuotannosta. Toki jo valmistajakin kertoo paljon ja moni meistä jo tietääkin, mitkä halpa-valmistajat eivät panosta niinkään laatuun. Mutta yksittäisiä helmiä voi löytää lähes miltä valmistajalta tahansa, sillä monella merkillä on myös laadukkaampia naisten vaate-brändejä tarjolla.

Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin

Vaatteita valitessa kannattaa kiinnittää ensisijaisesti huomiota vaatteen ulkonäön lisäksi istuvuuteen, leikkaukseen, ompelutyön jälkeen (niin ompeleet kuin myös yksityiskohtien kiinnitykset) ja käydä niitä läpi laadun varmistamiseksi. Valmistusmateriaalit kertovat myös paljon ja paljastuvat suoraan, kun kurkkaat vaatteen valmistuslappua. Jos tikkaukset eivät ole suorat ja irtonaisia lankoja repsottaa siellä sun täällä, voit olla varma, ettei vaate kestä kovinkaan montaa pesua. Tai jos yksityiskohdat, kuten napit tai kiinni ommellut koristeet roikkuvat yksittäisten lankojen varassa. Myös mahdollisen vetoketjun tulisi liikkua helposti, jos laatu on naisten vaatteessa kohdillaan.

Laadusta kannattaa maksaa

Laadusta saa toki useimmiten maksaa enemmän. Kuitenkin kuten jo aiemmin totesimme, myös halvemmilta valmistajilta löytyy kätkettyjä helmiä ja eksklusiivisia -mallistoja, eikä kalliskaan aina edusta laadukkuutta. Kuitenkin hieman hinnakkaammissa vaatteissa on usein käytetty parempia valmistusmateriaaleja, joihin lukeutuvat myös luonnonkuidut kuten puuvilla, ekologinen puuvilla tai vaikkapa kestävän kehityksen mukaiset, kierrätysmateriaaleista valmistetut kankaat. Kaikkein huonoimpia ja käytössä eniten allergisia-reaktioita ja nopeiten kulahtavia materiaaleja ovat tekokuituiset, hengittämättämät ja halpoja muoveja sisältävät polyester-sekoitteet. Korkea laatu maksaa kuitenkin itsensä lopulta takaisin, kun vaate kestää käytössä entistä pidempään.

Muoti-ilmiöt vs vaatekaapin kulmakivet

Kaikesta ei toki kannata maksaa. Jos haluat esimerkiksi panostaa johonkin ohimenevään muoti-ilmiöön, ei jokaisesta yksittäisestä ostoksesta kannata kantaa stressiä. Mutta jokainen nainen tarvitsee vaatekaappiinsa niitä tiettyjä kulmakiviä, jotka sopivat asuun kuin asuun vuodesta toiseen. Tämänkaltaisia voivat olla esimerkiksi naisten perinteiset t-paidat, kauluspaidat, housut, farkut, takit, juhlamekot, hyvät kengät sekä muut yksittäiset asusteet. Ihan siis ne perus vaatteet, joissa viihdymme kaiken aikaa ja joita on helppo yhdistää toisiinsa. Näin ollen jos haluat panostaa johonkin, kannattaa se tehdä näihin vaatekappaleisiin. Ne kun pystyvät toimimaan myös yksittäisten, hetkellisempää muoti-ilmiötä edustavien vaatekappaleiden taustalla todellisina tyylin kulmakivinä.

Urheiluvaatteetkin kaipaavat laatua

Ei myöskään kannata unohtaa, että harvoin mekkoja ja farkkuja käytetään arjessa kaiken aikaa. Näin ollen useimmat meistä viihtyvätkin suurimman osan vapaa-ajasta rennommissa ja sporttisemmissa vaatteissa ja asusteissa. Mikset siis panostaisi myös niihin. Näin ollen ei siis kannata keskittyä ainoastaan työ- ja juhlavaatteissa laatuun, vaan nosta kriteerisi korkealle olipa hankinnassa sitten naisten collarit tai urheilutrikoot. Urheiluvaatteissa kun voit etsiä niitä samoja edellä mainittuja laatukriteerejä – eli kunnollista materiaalia, työn jälkeä sekä istuvuutta. Näin ollen pystyt varmistamaan, että viihdyt myös samoissa urheiluvaatteissa vielä pitkään vuosienkin päästä!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *